Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Marie Antoinette keble és a pezsgős pohár, avagy milyen pezsgős pohár fajták léteznek?

Marie Antoinette keble és a pezsgős pohár, avagy milyen pezsgős pohár fajták léteznek?

Marie Antoinette keble és a pezsgős pohár, avagy milyen pezsgős pohár fajták léteznek?

Milyen pezsgős készletet, milyen pohár fajtát válasszunk?

Milyen pohárból igyunk pezsgőt, hosszú, nyújtott pezsgős flőtéből vagy inkább a szélesebb és lapos pezsgős csészéből?

Régebben többféle pezsgős pohár fajtából lehetett választani, manapság azonban már inkább a magas pezsgős kehely, a flőte felé tendál az ízlés. Persze ennek megvan a tudományos magyarázata, de ez nem volt mindig így, eredetileg a széles csészéket részesítették előnyben, amely formáját még egy érdekes szóbeszéd is kíséri.

Az a mondás járja, hogy ehhez a formához eredetileg Marie Antoinette bal keble szolgált mintául, az ő melléről vettek mintát egy üvegből készült pohár elkészítésénél. A hedonista királyné azt szerette volna, ha az udvartartása ilyen formájú kehelyből koccintana az ő egészségére. Igaz a monda, vagy sem, ha legközelebb pezsgős csészéből pezsgőt kortyolunk, akkor a buborékok mellett ilyen érdekes történet is csiklandozhatja a fantáziánkat.

Pezsgős csésze és a magas pezsgős pohár, azaz flőte

 A csésze forma a múlt század húszas éveiben volt divat, emlékezzünk csak Leonardo di Caprio híres jelenetére a Great Gatsby című filmből.

Napjainkban már szinte csak a hosszú pezsgős pohárral, flőtével találkozunk, amely nevét nyújtott formája miatt a fuvoláról ( németül Flöte, angolul flute) kapta.

Az bizonyos, hogy más élményt nyújt a pezsgőivás egy laposabb és mást egy magas kehelyből. Az alacsonyabb pohárból a széndioxid gyorsabban távozik, a pezsgő hamar elfárad, gyorsabban elveszíti zamatát. A  finom buborékokat kialakító széndioxid jobban koncentrálódik a magas pohár szájánál, főleg ha az enyhén befelé hajlik.  Ez a széndioxid éri el orrunk érzékelő idegeit és okozzák és fokozzák a pezsgőzés élményét. Buborék nélkül a pezsgő (de még a habzóbor, vagy sör is) egy lapos, unalmas ital lenne. A hosszú úton felfelé a buborékok ízzel és aromával telnek meg, nem beszélve a látványról, amelyet a táncoló gyöngyöcskék nyújtanak. 

Mindegy, milyen pezsgős készletet, illetve milyen pezsgős pohár formát választunk, egy elegáns pezsgős pohár egyet jelent az ünnepléssel, a luxussal és romantikával és elmaradhatatlan kísérője családi ünnepeknek, vagy esküvőknek.

https://www.kristalyuzlet.hu/kristalyos_otthon_113/pezsgos_poharak_115

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog