Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Ajka Kristály

Ajka Kristály, búcsú a kristály készítés fellegvárától?

Ha kristály termékekről beszélünk, akkor a legtöbb magyar embernek rögtön az Ajka Kristály ugrik be. Ez természetes is, hiszen ez a gyár hosszú múltjával és gyönyörű kristály termékeivel méltán tett szert komoly hírnévre. Sajnos, információink szerint a gyár 2019 őszén leállította a termelését. https://g7.hu/vallalat/20200526/utolsokat-rugja-a-nagy-multu-ajka-kristaly-bontani-kezdtek-az-uveggyarat/

Az Ajka Kristály rövid története

 
A gyárat 1878-ban Neumann Bernát alapította és ő volt az, aki bajor és szász üvegműveseket, munkásokat hívott a gyárba dolgozni. Ők akkoribán már komoly tapasztalatokkal bírtak az üveggyártás terén. Az évszázad végére a gyár komoly fejlődésen ment keresztül, termékeiket exportálták Amerikába, Indiába és Németországba is.
 A háborúk alaposan megtépázták a gyárat, de sikerült talpon maradnia. 1948-ban , a gyár államosítása után beindult a ma is ismert ólomkristály gyártása. Több technológiai fejlesztést is bevezettek, áttértek a földgáz tüzelésre és nagyobb kádkemencéket kezdtek el használni.
A gyár folyamatosan fejlődött és nagy nemzetközi hírnevet szerzett. Méltó versenytársa volt nagy gyáraknak, például a cseh Bohémia csoportnak, vagy a híres német Nachtmann gyárnak.
A rendszerváltás után 1990-ben az Ajka Kristály a Fotex cégcsoport részévé vált. Ekkoriban termékeik 96 százalékát exportálták, a gyönyörűen metszett és csiszolt poharak és dísztárgyak igen keresettek voltak világszerte. 
A gyár 2016-ig még nehézségekkel, de működött és olykor még nyereséges is volt, ám ezután 2017-ben már komoly veszteséggel zárta az évet. Egy kiváló cikk a gyár történetéről, ha valakit részletesebben érdekelne: http://www.hartinger.hu/ajkatortenet3.html
 
 

Az Ajka Kristály hanyatlásának sok oka lehet. 

 
Legfőbb oka a korábbi gazdasági válság, amely sok komoly, nagy múltú céget sodort el. A kristály ma már luxus cikk, egy gazdasági válság idején az emberek legelőször azokról a termékekről mondanak le, amelyek nem feltétlenül szükségesek a mindennapi élethez. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság sok komoly üveggyártással foglalkozó cégnek a végét jelentette. Nemcsak Magyarországon , lásd Salgótarjáni Üveggyár, vagy a Parádi üveggyár, hanem nemzetközi szinten is. Tönkrement többek között a szlovák poltári gyár, több lengyel üveggyár vagy az ír Waterford gyár. A Waterford, mint brand létezik még, ám a kristályt már nem helyben fújják, hanem más országokból és forrásokból szerzik be. https://www.waterford.com  Az Ajka Kristály is ekkor rendült meg, mivel sok nagy megrendelőjét elveszítette. 2009-ben átmeneti likviditási gondok miatt még csődvédelmet is kért.
 
Oka lehet, hogy az előállítás költségei folyamatosan emelkedtek és egyszerűen túl drágává vált és a kereslet megtorpant a magas árak miatt. Anyáink és nagyanyáink idején még minden családban volt értékes, kézzel készített kristály és porcelán, manapság már szinte megfizethetetlen egy Zsolnay vagy Herendi Porcelán étkészlet, vagy egy színes kristály pohár készlet. 
 
A Herendi Porcelánnal ellentétben az Ajka Kristály nem fektetett elég hangsúlyt a márka építésre, nevük, mint brand külföldön nem volt elég hangsúlyos. Rengeteg nagy cégnek voltak a beszállítói, amely cégek ezeket a kristály termékeket a saját márkanevükkel értékesítették. ( Waterford, Crystal Clear, Arnstadt)
Más nagy gyárakkal ellentétben az Ajka Kristály nem lépett időben és nem változtatott a technológiáján. Megmaradtak az ólomkristály gyártása mellett. Több cég úgy tudott életben maradni, hogy az egyre drágább ólomoxidot kiváltották az ólommal megegyező tulajdonságokkal bíró anyagokkal és így környezettudatos címkékkel látták el termékeiket. Az ólomoxid fontosságáról itt írtunk: https://www.kristalyuzlet.hu/blog-3/az-olomkristaly-pohar-gyartasi-folyamata 
Ilyen a hires Moser kristály https://www.moser.com, akik már nem ólomkristállyal dolgoznak. Ilyen az olasz RCR kristály: https://www.rcrcrystal.com/en/ , vagy a német Nachtmann kristály https://www.nachtmann.com/en/home/  is. Ilyen technológiával dolgozik ma már több cseh kristálygyár is, bár náluk még szerencsére az ólomkristály gyártás is tovább folytatódik.
 

Lesz az Ajka Kristálynak jövője?

 
Nem publikus, hogy az ajkai gyárral mi történik. Állítólag nem kívánják sem eladni, sem teljesen felszámolni. De úgy gondolom, semmi jóra nem lehet számítani, ha egy ilyen nagy múltú gyár jelenleg csupán körülbelül 20 főt foglalkoztat. 
Ha az Ajka Kristálytól fájó szívvel el is kell búcsúznunk, azért a kristály csiszolás és a kristály termékek előállítása nem áll le. Megmaradnak a kisebb manufaktúrák, mint például a Callisto kristály, amelynek termékeit a www.kristalyuzlet.hu webáruházban meg lehet vásárolni. Ezek a kisebb műhelyek rugalmasabban idomulnak a megváltozott igényekhez. Jó minőségű kristály alapanyagot még mindig számos helyről be lehet szerezni. A nagy gyárakkal ellentétben mi még minőségi, kézi csiszolással díszítjük a poharakat, vázákat. 
 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog