Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Kristály vagy üveg?

2016. 01. 25. 15:12:56
Kristály vagy üveg?

Kristálypohár - a mindennapok luxusa!

Kristály vagy üveg?

 

Avagy ólomkristály vagy üveg?

Bizonyos jeles alkalmakkor a szép, terített asztal szinte kötelező eleme az ólomkristályból készült metszett kristálypohár, de nem is muszáj terített asztal mellett ülni, hiszen születésnapok, fogadások, vagy esküvők elmaradhatatlan pillanata, amikor egy csiszolt ólomkristály pezsgős pohárral koccintunk az ünnepeltek egészségére.

A mai tendenciák ugyan a minimalizmus irányába mutatnak, egy csengő, a sugarakat sziporkázva visszaverő kristálypohár mégis különös és el nem múló vonzerővel bír.

Mi a különbség az ólomkristály és üveg között?

A legtöbb ember nincs tisztában az ólomkristály és üveg közötti különbséggel, ezért megpróbálunk néhány szempontra rávilágítani. Kristály pohár alatt tulajdonképpen az ólomkristályból készült poharakat értjük, azaz a hagyományos üveggel szemben a kvarchomok mellett ez még ólomoxidot, hamuzsírt és még több más összetevőt is tartalmaz, tehát eltérő kémiai összetétellel rendelkezik.

Ezek az összetevők eredményezik, hogy az ólomkristály puhább, ezért  könnyebben megmunkálható, mint az üveg. Mesteremberek évszázadok óta ugyanazzal a precíz és rendkívüli ügyességet igénylő technikával csiszolják az ólomkristályt. Egy-egy tisztán csillogó csiszolt tárgyat kézbe véve az ember nem is gondolná, hogy milyen nehéz, aprólékos és nem utolsósorban komoly fizikai erőt igénylő munka előzi meg annak létrehozását. https://www.kristalyuzlet.hu/blog-3/az-olomkristaly-pohar-gyartasi-folyamata

A kristály hangja

Összetételével magyarázható az az utánozhatatlan, hosszan csengő, vagy zengő hang is, amit koccintásnál, vagy egy tál megpendítésénél is hallhatunk. Itt azonban érdemes egy tévhitet eloszlatnunk. Sokan úgy vélik, hogy ha megkocogtatnak egy tárgyat és az nem adja vissza azt a jellegzetes csengő hangot, akkor az már nem is kristály. A hang rezonancia, és tudvalevő, hogy bizonyos formák alkalmasabbak a rezgésre, mások kevésbé. Ezért koccintásnál egy gömbölyű ólomkristály borospohár sokkal szebben muzsikál, mint egy egyenes falú üdítős pohár, habár mindkettő ugyanabból az ólomkristályból készül. A vastagság is számít, tehát egy vastagabb falú váza soha nem fog úgy csengeni, mint egy gömbölyű formájú tál. Azt javasoljuk, hogy lehetőleg egy öblösebb, vékonyabb falú kristály tárggyal próbálkozzon az, aki az ólomkristály zenéjében szeretne gyönyörködni.

A kristály csillogása

Az ólomkristály a hozzáadott adalékok miatt más fénytörési mutatókkal rendelkezik, ezzel magyarázható az a tisztaság és az a fantasztikus tulajdonság, hogy ezerféleképpen csillan meg rajta és verődik vissza róla a fény. Ezt a szivárványszínű ragyogást adja vissza otthonunkban egy gyönyörű kristálycsillár, vagy egy Swarovski kristályfigura is. Természetesen ezt a tündöklést láthatjuk egy pazar kristály ékszerben is.

Egy terített asztal családot, barátokat jelent, ünnepeket vagy meghitt beszélgetéseket kísér, tegyük még feledhetetlenebbé ezeket az alkalmakat azzal, hogy gyönyörű, kézzel csiszolt ólomkristály poharakból, kelyhekből kortyoljuk italunkat. Emelem poharam….!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog