Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Melyik a legjobb whisky pohár?

Melyik a legjobb whisky pohár?

Melyik a legjobb whisky pohár?

 

Ezt a kérdést ugyan feltehetnénk, de fontosabb kérdés inkább, hogy mit ihatunk egy whisky pohárból?

Először is , mint ahogyan a neve is utal rá, whiskyt. A whisky az az ital, amelyet vagy szeretnek, vagy ki nem állhatnak érdekes, kesernyés íze miatt, de biztosan minden embernek határozott véleménye van róla. A whisky nem egy könnyű nyár délutáni ital, sokkal inkább mozifilmekben látható jelenetek ugranak be az embernek, amikor a főhős ( aki általában egy jóképű, kissé macsós fazon)egy fárasztó nap után hazatér, odalép a bárszekrényhez és önt magának egy italt.

Vagy kinek ne ugrana be Humphrey Bogart felhős tekintete, amikor az ikonikus Casablanca című filmben egy whisky pohár felett mereng fátyolos tekintettel.

 

Mekkora egy whiskys pohár?

Hogyan is ihatjuk a whiskyt? Tisztán, jéggel, koktélként, vízzel vagy még számtalan más módon. Ezzel már meg is határoztuk, hogy mekkora legyen egy whisky pohár. A whisky ivás legáltalánosabb módja a whisky jéggel, ezért a whisky pohár legyen elég nagy, hogy a nemes ital mellett a jégkockák is elférjenek (csilingeljenek) és az ital mégse töltse meg teljesen a poharat. Innen ered a whisky pohár angol elnevezése is: „old fashioned glass”, amely szó szerint régimódit, vagy hagyományost jelent, hiszen hagyományosan a whiskyt jéggel fogyasztjuk. 

https://www.kristalyuzlet.hu/kristalyos_otthon_113/whiskys_uditos_poharak_118

Persze itt is léteznek különböző iskolák, van, aki arra esküszik, hogy a whisky tisztán, vagy valamennyi vízzel hígítandó, de semmiképpen sem jéggel, mert az ízlelőbimbókat lebénítja a jég és nem tudjuk az ital igazi ízét, zamatát kiélvezni. És itt van az a pont, ahol mindenki maga döntse el, hogy a whisky ivás melyik módja számára a szimpatikusabb.

Ám mivel rajongótáborának kreativitása végtelen, kevés olyan alkoholos ital létezik, amelyet ennyiféle receptben fel ne használnának.

Mit igyunk egy whisky pohárból?

Hát például egy koktélt. Egyik legelterjedtebb recept a következő: Whisky Sour

A sour a kevert italok egy hagyományos elkészítési módja, amikor egy alap alkoholos italt citromlével és cukorsziruppal ízesítünk.

Hozzávalók:

  • Bourbon Whisky 45 ml
  • Citromlé 30 ml
  • Cukorszirup 15 ml

Elkészítése:

Az alapanyagokat egy shakerben jéggel összerázzuk, majd hűtött whisky pohárba jégre töltjük. Egy szelet lime-mal és koktél cseresznyével díszíthetjük.

Végezetül néhány híres ember, akik szerettek a whisky pohár fenekére nézni:

Sir Winston Churchill, aki életrajza szerint Indiában és Dél Afrikában szerette meg ezt az italt. A betegségek elkerülése miatt a vízhez mindig kevert egy kis whiskyt mondván „kitartó szorgalommal megtanultam szeretni”.

George Bernard Shaw, aki szerint a „whisky folyékony napfény”.

Errol Flynn, aki a whiskyben az öreget, nőkben a fiatalt szereti.

Raymond Chandler, aki szerint nincs rossz whisky, csak néhány olyan whisky, amely nem annyira jó, mint többi.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog