Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Hogyan gondozzuk kristálypoharainkat, kristály üvegeinket?

Hogyan gondozzuk kristálypoharainkat, kristály üvegeinket?

Hogyan gondozzuk kristálypoharainkat, kristály üvegeinket?

Szabad kristály készleteinket mosogatógépben mosni?

Csillogó kristálypoharainkban egy életen át gyönyörködhetünk, ha megfogadunk néhány alapvető jó tanácsot a kezelésükkel kapcsolatban.

 • Használat után a kristály boros vagy whiskypoharat kézzel mossuk el és rögtön töröljük szárazra.
 • Soha ne használjunk mosogatógépet az ólomkristály tisztításához! A magas hőmérséklet és az agresszív tisztítószerek megtámadhatják az ólomkristály finom felületét és homályosodást okozhatnak.
 • Mosogatás közben tegyünk a mosogatótálca aljára valamilyen kendőt (mosogatókendőt vagy akár egy konyharuhát), nehogy a kristálypohár odakoccanjon a tálca aljához és lecsorbuljon.
 • Használjunk semleges mosogatószert, puha szivacsot, vagy kendőt, soha ne használjunk súrolószert vagy dörzsszivacsot az ólomkristály felületének tisztításához!
 • Használjunk az öblítővízhez kevés ecetet, ez gyönyörű csillogóvá teszi kristály poharainkat!
 • A törölgetést puha pamut kendővel végezzük, ne használjuk műszálas anyagot.
 • Törölgetés közben a kehely felső részét ne forgassuk a szárral ellentétes irányba, mert megfeszülhet és eltörhet a száránál.
 • Kristálypoharainkat ne tároljuk szájjal lefelé fordítva, a finom peremek egymáshoz koccanhatnak és lecsorbulhatnak.

Hogyan távolítsunk el makacs szennyeződéseket?

 • Ha egy kristály borosüveg aljába beleszáradt az ital, akkor öntsünk bele ecetes vagy citromos vizet és tegyünk bele rizsszemeket. Hagyjuk benne állni a folyadékot egy ideig, majd az üveg száját befogva alaposan rázzuk meg, így a rizsszemek finoman ledörzsölik az odaszáradt foltot. Ezt a műveletet többször is megismételhetjük, amíg a kívánt hatást elérjük, majd természetesen öblítsük ki a kristály palackot.
 • Ha kristályvázánk vízköves vagy belül elhomályosodott, akkor tegyünk bele ecetes vizet és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap mossuk el, eltűnik a vízkő!
 • Ha a kristály csiszolatok porosak és fénytelenek, akkor áztassuk be egy éjszakára az egész kristály vázát ecetes vagy citromos vízbe, majd másnap enyhe mosogatószerrel és kefével finoman dörzsöljük át a csiszolatokat, majd szárítsuk meg.
 • Ha mindezek a szerek nem segítenek, akkor használjunk protézis tisztító tablettát! Ez furcsán hangozhat, de nagyon hatásos lehet. Oldjuk fel vízben a tablettát és ha kisebb tárgyról van szó, akkor áztassuk bele a kristály tárgyat. H a nagyobb tárgyról van szó, mint pl egy kristály váza, akkor egy ezzel a folyadékkal átitatott kendővel dörzsöljük át a foltot. De vigyázat! Ezek agresszív szerek, ne hagyjuk sok ideig hatni, mert megtámadhatja a felületet.
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog