Webáruházunk cookikat (sütiket) használ, amelyek segítenek jobb szolgáltatások nyújtásában. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába. További információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat.
Termékek Menü

Milyen bort milyen borospohárból?

MILYEN BORT MILYEN BOROSPOHÁRBÓL?

Színesednek a lombok, már fázósabbak a hajnalok,  közeledik a szüret ideje! A borászok számára ez egy izgalmas és mágikus időszak, amikor kiderül, hogy az érett szőlőszemek milyen bor ígéretét rejtik magukban.

Ha már bor, akkor borospohár és koccintás, a finom nedű kóstolgatása. De miből, milyen pohárból? Egy helyesen vagy helytelenül megválasztott pohár hangsúlyozhatja, de akár meg is törheti egy minőségi bor ízét, illatát.

Borospohár – Alapvető ismeretek

A klasszikus borospohár általában egy szárral rendelkező öblösebb kehely. A kelyhet a száránál fogva tarjuk és kortyolunk az italból, mégpedig azért, hogy a kezünk melege ne befolyásolja és változtassa meg a bor élvezeti értékét. Lehet dekorált, lehet rajta minta, lehet csiszolt vagy sima falú, de abban a szakértők egyetértenek, hogy lehetőleg ne színes legyen, hanem áttetsző, azért, hogy a bor színe is érvényesüljön kóstoláskor. Az esztétikumon kívül a kehelynek egyetlen szerepe van, a bor jó tulajdonságait minél inkább hangsúlyozni és kiszolgálni. Egy helyes méretű és megfelelő formájú kehely mintegy beleáramoltatja az isteni zamatokat a szájba, pont oda ahol nyelvünk, ízlelőbimbóink a legérzékenyebbek.

Természetesen az esztétikum is fontos, minden ital, még az egyszerűbb minőségű is jobban ízlik egy szépen metszett kristály borospohárból. Ha vendégül  látjuk barátainkat, szeretteinket,  a beszélgetés és a borok is jobban esnek  szép borospoharak társaságában, arról nem is beszélve, hogy az élvezet mellett a látvány is szemet gyönyörködtető.

Számtalan formájú kehely létezik, az igazi szakemberek akár több, mint húsz különböző formát is javasolhatnak, de mi maradjunk az alapvető formáknál, fehérboros, vörösboros, vizes, pezsgős és likőrös kehely.

Fehérboros pohár

A fehérboros kehely kisebb, mint a vörösboros, mérete miatt a bort tovább hűvösen tartja. A fehér borok aromája kevésbé intenzív, épp ezért nincs szükségük nagyobb felületre (mint a vörösboros poharaknál), ahol a bor aromája jobban kiteljesedhet és illatozhat.

Vörösboros pohár

A vörösboros poharak nagyobbak, öblösebbek, így a vörösborok aromája jobban érvényesülhet. A kelyhet természetesen soha nem szabad teletölteni, ez is azt szolgálja, hogy a bor és az oxigén még a kehelyben találkozzanak és együtt bonthassák ki a bor gazdag aromáját. ( Mellékes szálként még megemlíthetjük, hogy a vörösboros poharakat is tovább osztályozhatjuk, különbséget tehetünk a bordói és burgundi kelyhek között, amelyek közül a burgundi borospohár a nagyobb méretű.)

Az asztalon a borospoharak mellől nem hiányozhat a vizes kehely! Ez érdekes, mert formális és elegáns terítékhez nagy méretű vizes kehely ajánlott, otthoni vagy lezserebb terítékekhez alacsonyabb hengeres formájú poharakat használunk. De maradjunk a formális teríték mellett, a vizes kehely mindig a legnagyobb, kb. 20-25 %-kal nagyobb, mint a vörösboros pohár, és mérete megengedi, hogy étkezés közben folyamatosan olthassuk szomjunkat.

Pezsgős pohár

Pezsgős pohár, vagy kevésbé ismert nevén flőte, mindig hosszúkás magas kehely. Formája kifejezetten a szénsavas buborékos pezsgőnek kedvez, lényeges, hogy a buborékok minél hosszabb utat tegyenek meg a felszínig és ez által emeljék e királyi ital élvezeti értékét.

Likőrös pohár

A legkisebb a sorban a likőrös kehely, apró, kedves gömbölyded formájú kis pohár. Édes italok kortyolgatásához illő pohárka, a finom sűrűbb likőrt hosszasan és apró kortyokban kell élvezni.

Természetesen még sokáig és hosszasan lehetne a különböző pohárformákat elemezni ( pálinkás pohár, desszert boros pohár stb.), de ennyi információ talán elég, hogy a bizonytalankodóknak utat mutassunk a poharak rengetegében!

 http://www.kristalyuzlet.hu/kristalyos_otthon_113/boros_poharak_114

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog